"Een steentje bijdragen"

“Een steentje bijdragen”

In de afscheidsbijeenkomst laat ik graag een symbool, (lied)tekst of  afbeelding op verschillende manieren een rol spelen. Zo spreken zij wisselend iemand aan. Ze bieden, steeds anders, troost en kracht.

 

In een afscheidsdienst kwam zo het zand van het strand – afgebeeld op de rouwbrief –terug in het (Bijbelse) verhaal dat we lazen over de woestijn.
In mijn troostwoorden haalde ik het beeld van die zandtocht aan. Iedereen herkent het namelijk: lopen door zand kan zo vermoeiend zijn, dat je een rustplekje zoekt.
We plozen het zand verder uit: eigenlijk zijn het allemaal kleine steentjes bij elkaar. Al die onderdelen vormen één geheel. Zo bestaat een mens ook uit verschillende karaktereigenschappen, je staat in verschillende relaties met anderen en iedereen herkent en herinnert jou op de eigen manier. Door op kleine steentjes te schrijven wat nu de overledene voor hen dierbaar maakte, droegen ook de jongere familieleden hun steentje bij in de afscheidsbijeenkomst.
Zo is het symbool van het zand voor iedereen herkenbaar op een eigen manier. De afscheidsbijeenkomst is een vorm van samenzijn waarin recht wordt gedaan aan alle nabestaanden, jong of ouder, dichtbij of verder af, gelovig of ongelovig, graag sprekend of liever luisterend.

Wanneer u meer informatie wilt hebben over de wijze waarop ik een afscheidsbijeenkomst vorm geef, neem dan contact op.
Met eerbied en liefde maak ik het afscheid het herinneren waard: Memo-waardig.





(i.v.m. de privacy zijn de steentjes niet gefotografeerd)



Zingeving en geestelijke verzorging thuis

Als geestelijk verzorger ben ik mede werkzaam voor het Centrum voor Levensvragen Zuid Hollandse Eilanden. Het CvL biedt geestelijke verzorging thuis voor mensen ouder dan 50 jaar en mensen in de palliatieve fase van hun leven en hun naasten.
De video legt uit wat zingeving en geestelijke verzorging thuis betekenen. Het centrum voor Levensvragen is op werkdagen bereikbaar via telefoon 0800 2 400 400. Natuurlijk kunt u ook rechtstreeks contact opnemen.

Read More

Een waardevol afscheid

Onlangs mocht ik een uitvaart verzorgen van een bijzonder en waardevol persoon.

De overledene had, eerder in de tijd, reeds aangegeven hoe de afscheidsdienst vorm zou moeten krijgen. De liederen en de muziek waren al uitgekozen. En overeenkomstig wijze waarop het leven geleefd was, moest ook het afscheid sober zijn; geen lange toespraken, geen foto’s en ander beeldmateriaal.
Samen met de familie stelden we een traditionele dienst samen. De gekozen liederen kregen een plaats, er kwam zacht orgelspel en woorden van hoop en vertrouwen gaven uiting aan datgene dat voor de overledene van grote waarde was.
Omdat we in een uitvaartdienst daadwerkelijk samen komen om afscheid te nemen, was er aan het begin een symbool van afscheid. Dit werd zichtbaar in een foto van het ouderlijk huis. Een beeld dat, voor de overledene, stond voor het verlangen naar huis en voor thuis zijn. Met passende woorden plaatste ik de foto bij de kist. Het vertrouwen dat de overledene nu echt thuis mag zijn, mag de nabestaanden troost en kracht geven in dit afscheid.

Als uitvaartspreker verzorg ik een uitvaartbijeenkomst die daadwerkelijk recht doet aan het leven van de overledene. Hierbij kan het geloof een rol spelen, maar ik sta vanuit mijn professie open voor uw eigen levensovertuiging. In het afscheid zoeken we in woord, muziek en symbool een weg, voor de nabestaanden, om verder te gaan.

(foto, eigen opname april 2020)

Dorpskerk Poortugaal april 2020.jpg